Mindennapi élet porckorongsérvvel

A régebbi felfogás szerint meg kell tanulni a betegségekkel együtt élni, oly módon, hogy bizonyos helyzeteket, mozgásokat, sportot, tartósan elkerülők, vagy akár az egész életterünket megváltoztatjuk. A porckorongsérv, jó esetben azonban nem tartozik feltétlenül ebben a csoportba. Előző cikkemben már beszéltem arról, hogy a leghatékonyabb módszer a sérv gyógyítására a McKenzie gyógytorna, amelynek az időtartalma 6 hét a minimum. Amennyiben a lentebb leírt 5 pontot megtartja és sikeres a McKenzie terápia akkor a ” nem szabad megtennem, kerülje el” interakciók érvényüket vesztik, és teljes életet tudunk élni.

  1. A terápia 6 hetében feltétlenül kerülnünk kell azokat a testhelyzeteket amelyek a sérvet előhozzák, illetve az súlyosbítják. Ezek általában a rossz statikus helyzetek. Ilyen a munkahelyen történő 8 – 10 órán át tartó helytelen pozícióban való ülés. Előző cikkeimben ezekről már beszéltem. Ebben a hat hétben – amíg helyre nem áll a normál porckorong állapot, vagy nem csökkennek radikálisan a fájdalmak – kerülni kell a sportmozgást. Ezt követően azonban tovább hódolhatunk a kedvenc sportunknak. Ez természetesen csak akkor igaz, ha a sérves állapotot tünetmentes a sikerült hoznunk.
  2. Fontos tudni hogy a szervezet mindig jelzi a szükségleteit. Például ha kalcium hiányunk van, akkor sós ételekre vágyunk, ha szénhidrát hiányunk van, akkor megkívánunk egy csokit. Ezt az analógiát folytatva, amennyiben olyan a mozgásformákat végzünk – mondjuk sportolás közben- vagy olyan testhelyzetet veszünk fel amely megint negatívan hat az érintett gerincszakaszra, akkor arra a test fájdalommal reagál. Csak ebben az esetben érdemes elgondolkodni az önmegtartóztatáson. (azt a fajta sportot szüneteltessük)
  3. Már gyógyult állapotban is sokat tehetünk azért, hogy a sérves terület hosszútávon védett legyen és így még szabadabban választhatunk magunknak bármilyen sportos életformát. Ahhoz hogy ezt elérjük már nem McKenzie gyógytornára van szükségünk, hanem speciális gerincstabilizációt gyakorlatokra. Ennek része az erős izomfűző kiépítése. Ez gyakorlatilag nagyon erős hasizmot, illetve mélyhátizmot jelent. Érdemes gyógytornász tanácsát továbbra is kikérni, hogy megfelelően végezhessük ezeket a speciális gyakorlatokat.
  4. Nem szabad betegségtudatot kiépítenünk magunkban a sérv szó túldimenziolásával, illetve a fölösleges életmódváltással – azzal például, hogy a fájdalomtól félve, még a fájdalom megjelenése előtt kedvenc sportunkat, tevékenységünket, időtöltésünket abbahagyjuk.

Ami feltétlenül változtatást igényel az csupán a nagy valószínűséggel sérvet kiváltó okok megszüntetése. Ilyen például az űlő testhelyzetünk egészségesebbé tétele, vagy a fizikai munkánál sokszor 6ismétlődő, terhek rossz technikával történő megemelésének korrekciója. A helyes ülés a fontos tudnivalókat előző cikkében leírtam.

Tehát amennyiben az előző 5 pontot betartjuk és a McKenzie gyógytornát, illetve a normál gyógytornát csináljuk, akkor bármit megtehetünk ami nem okoz fájdalmat.