Sérülés utáni rehabilitáció

SPORTREHABILITÁCIÓ

Sérülés utáni sportrehabilitáció és gyógytorna

Sportrehabilitáció

A sportrehabilitáció az a folyamat, amelynek során sérült sportolók megfelelő kezelést kapnak és újra megtanulják azokat a mozgásokat, amelyeket a sérülés előtt végeztek. A rehabilitáció magában foglalhatja a gyógytornát, a speciális edzéseket, a sportterápiát és más módszereket is, amelyek célja az, hogy visszatérjenek az előző szintjükre, vagy még jobb formában térjenek vissza a sportba. 

A sportrehabilitáció során az első lépés általában a sérülés diagnosztizálása, azonnali kezelése és a gyulladás csökkentése. Ezután a betegség és a sérülés típusától függően a rehabilitáció következő lépései közé tartozhatnak a gyakorlatok, a sérült testrész masszírozása, a fizikoterápia és az ortopédiai támogatás.

Az időzítés és a rehabilitáció folyamata eltérő lehet minden sportoló esetében, és az eredményesség a betegség vagy a sérülés súlyosságától, az életkorától és a sportoló szintjétől is függ. A megfelelő rehabilitáció azonban lehetővé teszi, hogy a sportolók újra elérjék az előző teljesítményszintjüket, és megelőzzék az újbóli sérülést.

Sportrehabilitáció

A gyógyulás

A gyógyuláshoz vezető út az adott sérülés típusától és súlyosságától függ. Általánosságban azonban elmondható, hogy az alábbi lépések szerepelnek a gyógyulási folyamatban: 

Diagnózis és kezelés: Az első lépés az, hogy megfelelő diagnózist kapjon az illető, majd megfelelő kezelést kapjon.

Pihenés: Időt kell adni a sérült testrésznek arra, hogy meggyógyuljon, ezért fontos a pihenés és a testrész kímélése.

Gyógytorna és rehabilitáció: A gyógytornára és rehabilitáció során újra megtanulja a testrész mozgatását és erősítését. Ez segít az izmok és az ínszalagok erősítésében és a mielőbbi visszatérést a sportba vagy a mindennapi tevékenységekbe.

Megelőzés: Fontos, hogy a gyógyulás után továbbra is odafigyeljünk az adott testrészre, megelőzve a sérülés újbóli kialakulását. Ez magában foglalja a megfelelő edzést, a helyes testtartást, az ízületek védelmét.

 

Hogyan segítek Önnek?

  • Első körben egy alapos vizsgálattal (ortopéd orvos, gyógytornász) kiderítjük a fájdalmak igazi okát.
  • A fájdalom, a betegség jellegétől függően választom meg a terápiás utat, személyre szabott kezelési programot dolgozok ki a Ön részére, mely lehet:
    • egyénre szabott gyógytorna, gerinctorna
    • masszázs
    • masszázs és a gyógytorna kombinációja
  • Tanácsot adok Önnek a helyes testtartás, életmód, munkahelyi környezet vonatkozásában, panaszai mielőbbi csökkentése, kiküszöbölése érdekében.

Kapcsolatfelvétel