Scoliosis torna | Schauermann torna

Gerinctorna

Scoliosis, gerincferdülés torna

Schauermann torna

Scoliosis, gerincferdülés torna

A torna teljes menetében óráról-órára, csak az egyénre jellemző állapotkövető gyógytornát tanítok be, amit egy füzetben a páciens megkap házi feladatnak. Minden órán átismételjük az előző óra anyagát és hibajavítás után a gerinc aktuális állapotának megfelelő módon haladunk tovább.

A normál ízületi mozgást helyreállitjuk. A masszázst követően elmúlnak a helyi gyulladások, és megszűnik a fájdalom. A test bármely pontján okozhatnak panaszokat az ízületek diszfunkciói, de leggyakrabban a gerincet érinti a probléma. Pár alkalom elég lehet a probléma megoldására, majd ezt követően a helyreállított helyzetet gyógytornával stabilizáljuk.

Fontos, hogy a scoliosis (gerincferdülés) torna a betegség tulajdonságainak okán elsősorban a gyermekek kezelését jelenti, hiszen minél korábbi életszakaszban fedezik fel a scoliosist és kezdik el a gyógytornát, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Gerincferdülés
 1. Első és az egyik legfontosabb eleme a scoliosis kezelésének a görbületek helyének és irányának pontos meghatározása. A gyógytorna központunkban is ezzel kezdődik a szakmai munka az ortopéd orvos, illetve a gyógytornász bevonásával.
 2. A gyógytornász célja scoliosis betegségnél az egészséges izomegyensúly létrehozása. Scoliosis betegségnél a gerinc mélyhátizmai a görbületnek megfelelő helyeken, van, ahol megrövidülnek az izmok, és van, ahol megnyúlnak.
 3. Központunkban a kettes pontnak megfelelően aszimmetrikus speciális gyógytorna gyakorlatokkal állítjuk helyre a megfelelő állapotot.
 4. gyógytornát segíti a hátizomzat speciális masszázsa és fizikoterápiás kezelése..
Schauermann torna

Schauermann torna

A torna teljes menetében óráról-órára, csak az egyénre jellemző állapotkövető gyógytornát tanítok be, amit egy füzetben a páciens megkap házi feladatnak. Minden órán átismételjük az előző óra anyagát és hibajavítás után a gerinc aktuális állapotának megfelelő módon haladunk tovább. 

A Scheuermann-kór főként serdülő fiúk rendellenessége, amely már 8-12 éves kor körül diagnosztizálható. Lényege a csigolyatesteket lezáró véglemezek hiányossága, csontosodási zavara, ami a csigolyatest elülső részének ék alakú deformitásához vezet.

A deformitás elsősorban a háti szakaszra lokalizálódik, de előfordul a háti és ágyéki szakasz átmenetében is, valamint a felső ágyéki csigolyák magasságában.

 1. A torna részeként elengedhetetlenül fontos ennél az elváltozásnál egy erős hátizomzat kiépítése, ami megvédi a sérült gerincszakaszt, illetve statikailag igyekszik azt helyrehúzni. Az egyre nehezedő, személyre szabott gyógytorna gyakorlatsorok megfelelő folyamatos külső ingert jelentenek az izomzat számára a fokozatos, de állandó jellegű erősödéshez.
 2. A másik feladata a gyógytornának a hát mobilizálása, amit speciális gyakorlatok segítségével érünk el.
 3. Szükség esetén gyógymasszázzsal segítjük elő, illetve gyorsítjuk fel a hát rugalmasságának egészséges szintre történő eljutását

Hogyan segítek gyermekének?

 • Első körben egy alapos vizsgálattal (ortopéd orvos, gyógytornász) felmérjük a problémát, az ortopéd elváltozás mértékét, fajtáját.
 • Az eltérés jellegétől függően választom meg a terápiás utat, személyre szabott kezelési programot dolgozok ki a gyermeke részére, mely lehet:
  • Scoliosis, gerincferdülés torna
  • Schauermann torna
  • Hanyagtartás kezelése
 • Túlsúly kezelése
 • Izomatrófia, csípőficam, tyúkmell vagy tölcsérmell kezelése
 • A gyógytornát segíti a hátizomzat speciális masszázsa és fizikoterápiás kezelése is.

Kapcsolatfelvétel