Vállfájdalom gyötri?

Befagyott váll

Befagyott váll okai, tünete, kezelési módja

A befagyott vállról bővebben

Befagyott váll (frozen shoulder) egy olyan állapot, amelyben a vállízület merevvé válik, mozgása korlátozott és fájdalmat okoz. Az okok közé tartozhatnak az ízületi gyulladás, a sérülések, az ízületi merevség és az időskori elváltozások. A befagyott váll tünetei az első szakaszban fokozatosan jelentkeznek, majd a második szakaszban a tünetek súlyosbodnak, és a mozgás korlátozottabbá válik. A harmadik szakaszban a tünetek enyhülnek, és a mozgás fokozatosan visszatér.

A befagyott váll konzervatív kezelése általában az első szakaszban kezdődik. Az elsődleges kezelés a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés. Az orvos általában ajánlhat fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy injekciókat. Az első szakaszban a váll mozgásterjedelme is megtartható, így fontos az ízületi merevség megakadályozása érdekében a váll rendszeres mozgatása. Ennek érdekében, olyan mozgásformákat végzünk amelyek lehetnek eszköz nélküli szabadgyakorlatok, vagy eszközös gumiszalaggal, labdával, vagy súlyzóval történő nagy terjedelmű mozgásformák is.

Befagyott váll kezelés, terápia Budapest

Befagyott váll kezelése

A befagyott váll kezelésének számos módja létezik, beleértve a masszázst, gyógytornát és manipulációt. Az első lépés a kezelésben a tünetek enyhítése, amely magában foglalja a fájdalomcsillapítást és a gyulladáscsökkentést. A masszázs, a gyógytorna és a manipuláció segíthetnek a betegség kezelésében, különösen az első szakaszban.

A gyógyulás

A masszázs a befagyott váll kezelésének egyik hatékony módja. A masszázs segít a vérkeringés javításában és az izomzat ellazításában, megnyújtásában, ami elősegíti a mozgástartomány javítását. A masszázs során az izmokat és az ízületi szöveteket óvatosan és fokozatosan masszírozom, hogy segítsek a betegség tüneteinek enyhítésében, és ezáltal csökkentsem a mozgás okozta fájdalmakat. Fontos, hogy a vállőv összes izmát, adott esetben a mellizmot és a hátizmok felső szalaszát is lazítani kell masszázzsal.

A gyógytorna egy másik hatékony kezelési mód a befagyott váll esetében. A gyógytorna segít a vállízület mozgásának javításában. Ennek érdekében speciális gyakorlatokat végzünk, amelynek célja az izmok nyújtása és az ízületi mozgás javítása. A gyógytornával az ízületi mozgásterjedelem fokozatosan javítható. A vállat érintő gyógytorna elsősorban a betegség kialakulásánál (első szakasz) és a javuló harmadik szakaszban lehet hatásos.

A manipuláció az egyik leghatékonyabb módszer a befagyott váll kezelésére. Az ízületi manipuláció során a óvatosan mozgatom az ízületet a korlátozott mozgás irányába, hogy javítsam a mozgástartományt. Az ízületi manipuláció általában csak akkor javasolt, ha a betegség tünetei már javultak, a gyulladásos folyamatok okozta fájdalom mérséklődött.

Hogyan segítek Önnek?

Az egyéni kezelési terv kialakítása nagyon fontos a befagyott váll esetében, amely a betegség súlyosságától és az okaitól függ. A masszázst, gyógytornát és manipulációt egy egységben, egymással összefüggésben használom, hogy a lehető legjobb eredményt érjünk el.

Kapcsolatfelvétel