Mi a porckorong sérv?

A porckorongsérv a porckorongok degeneratív jellegű elváltozása. Leggyakrabban a nagy elmozdulásoknak és ezáltal a legnagyobb terhelésnek kitett gerincszakaszokon jelentkezik. Ilyen szakasz a gerinc nyaki szakasza és a (lumbalis) derék szakasz. Természetesen a háti szakaszon is előfordulhatnak sérvek de az nagyon ritka.
A porckorongsérv létrejöttének egyik oka örökletes, ilyenkor az embernek hajlama van rá, hogy élete folyamán valamikor, valamelyik gerincszakaszban sérve lesz.

30 év fölött az emberek testük víztartalmát folyamatosan vesztik. Ezzel párhuzamosan a porckorongokat ért terhelések (akár életmódbeli, akár egy rossz mozdulat), valamint a szöveteket ért természetes öregedés időben összeadódnak. Ezeknek a hatásoknak a révén a porckorong belsejében lévő zselés anyag (ami idővel porózusabb a válik) a porckorong gyűrűjében létrejött sugárirányú repedéseken (ami terhelések vagy a hajlam okán idővel létrejön) elkezd kifele tűremkedni.

A porckorongok még meglévő ép gyűrűit kifele nyomja ez a belső anyag. Irány szerint a leggyakrabban kiboltosulhat centrálisan hátra, vagy attól egy kicsit jobbra, vagy balra. Ilyenkor a végtagok felé futó idegeket érinti. Ritkán előfordul hogy a sérv iránya előre felé mutat.
Fájdalmat az okozza hogy a kinyomódott még ép porckorong gyűrűk nekifeszülnek vagy a gerincvelőnek, vagy a kilépő idegeknek jóbb, vagy bal oldalon. Ez a mechanikai nyomás folyamatos irritáció, nagy fájdalmat tud okozni és a gyulladásos folyamat is elindulhat. Ezt követi a sérült gerinc körüli izmok krónikus befeszülése, ami további fájdalmak forrása.

Van e egyértelmű kiváltó oka a gerincsérvnek?

Ha a fentebb leírtak alapján az alap ok, a porckorong víz vesztett állapotba kerülése, aminek az oka a benne rejlő vizet megkötő hialuron mennyiségének a csökkenése. Ez a folyamat nem függ össze azzal, hogy naponta mennyi vizet fogyasztunk.
Amikor a porckorong szerkezete ezáltal meggyengül, elég egy rossz mozdulat, egy terhelés alatt tett hirtelen csavaró elmozdulás, vagy pusztán az hogy hosszú ideig rossz testtartásban ülünk. Ilyenkor a porckorongot a csigolyák ék alakban nyomják és az egyébként is hátrafelé elmozdult belső anyagot ezáltal még intenzívebben passzírozzuk az ideg irányába.

Mikor kell gyanítanom, hogy gerincsérvem van?

Feltétlen figyelemfelkeltő momentum lehet a nyakfájás illetve a derékfájás. Egy sérv megállapítása elsősorban a szakember dolga, de vannak olyan jelek, amelyek meglétének mi is gyanakodhatunk. Legfontosabb ilyen jel, amikor a fájdalom forrása érezhetően nem izom eredetü, hanem gerincből fakad vagy a gerinchez túl közel van. Sok esetben érezhető, hogy nem távol a gerincoszloptól a lágy izomszövetek fájnak hanem a gerinchez közel, (valami más) mélyről jövő. Amennyiben ez a fájdalom időben összekapcsolható azonos oldali végtag érzés zavarral, zsibbadással, akkor gyanítható a sérv.
Nagyon jellemző tünet, amikor hosszabb ülés után (ami fájdalommentes is lehet) a felálláskor nyilall bele erősen az érintett területre a fájdalom például hosszabb út után az autóból kiszállásnál, vagy a számítógéppel történő munka utáni felállás nál. Ezt egy intenzív mozgáskorlátozottság követheti. Ez a tünetegyüttes leginkább deréktáj szerveknél fordul elő.
Jellemző lehet, hogy ezek a fájások járásnál, állásnál, csökkennek vagy megszűnnek. Általában reggel felkelésnél intenzívebb a fájás, amikor a porckorongok még telitődve vannak vízzel.
Jellemzően a sérv típusú fájdalmakat tudatosan tudjuk provokálni sok előrehajlás. A tíz – húsz előrehajlás után szinte mindig jelentkezik a fájdalom az ismert helyen, akár zsibbadás is a lábakban.

Mit kell tenned ha sérved van?

Mindenekelőtt orvoshoz kell fordulni. A sérv MR, illetve CT képalkotó eljárásokkal állapítható meg. Ebben az esetben elsődleges a gyulladás és a fájdalom csökkentése gyógyszeres úton. Fontos tudni hogy a sérv egy belső fizikai elmozduláson alapuló rendellenes helyzet amit a gyógyszerek nem tudnak fizikailag helyre rakni, csupán tünetet tudnak kezelni. A kiboltosulást a gyógyszer nem nyomja helyre. Mivel ez a porckorong terület erősen instabil a gyulladás elmúltával jó esetben, spontán elmúlhatnak a panaszok. Amennyiben nem ez történik gyógytornászhoz kell fordulni, aki speciális McKenzie gyógytorna segítségével orvosolja a bajt. Sokszor a gyógytornászi munkát masszázzsal is ki kell egészíteni.