Mi is az a gerincferdülés?

Gerincferdülésen, a gerincoszlop oldalirányú görbületét értjük. Az érintett csigolyák mozgékonysága legtöbbször lényegesen lecsökkent, olyannyira, hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése már nem lehetséges.

Az oldalirányú görbülethez társul legtöbbször a csigolya elfordulása (torzió) is, aminek következtében a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon ágyéki púp alakul ki.

A gerincferdülés kialakulása

A kiváltó okok különbözőek lehetnek, (ideg-izom problémák), de a legtöbb esetben a mai napig nem tisztázottak. A konzervatívan (operációs beavatkozás nélkül) kezelhető esetek nagy részét az idiopáthiás (ismeretlen eredetű) esetek teszik ki, amikkel legtöbbször serdülőkorú fiataloknál találkozhatunk.

A gerincferdülés típusai

Funkcionális scoliosis: Ebben az esetben az oldalirányú elhajláshoz nem társul torzió. Az oldalirányú görbület fekve eltűnik, a vizsgáló vagy a beteg által korrigálható. Előrehajolt testhelyzetben bordapúp nem látható. Kialakulhat minden kideríthető ok nélkül, (primer funkcionális scoliosis), vagy lehet másodlagosan (sekunder funkcionális scoliosis) konkrét okhoz kapcsolódva. Az elsődleges funkcionális scoliosis kezelésének célja a hátizomzat megerősítése. Ez a típusú funkcionális scoliosis általában nem rosszabbodik, valamint nem alakul át strukturális scoliosissá.A másodlagos funkcionális scoliosis az egyik alsó végtag valódi vagy látszólagos rövidülése következtében jön létre. A rövidebb oldali medencefél lentebb kerül és a ferde medenceállás kompenzálásaként alakul ki a rövidült oldal felé konvex ágyéki scoliosis. A végtaghosszkülönbség korrekciójával /sarokemeléssel/ a scoliosis korrigálható.

Strukturális scoliosis:
A.) Ismeretlen eredetű – idiopáthiás scoliosis
– infantilis típus 0-3 éves korig
– juvenilis típus 3-10 éves korig
– adolescens típus 10 éves kor felettB.) Ismert eredetű
– congenitális (veleszületett)
– rendszerbetegségekhez társuló

Idiopathias scoliosis jellemzői Jellemzően kimutatható ok nélkül, a csontérés előtt alakul ki általában 10-12 éves korban. Az idiopathiás scoliosis strukturális elváltozásai a tér mindhárom síkjában létrejönnek. Minél fiatalabb korban jelentkezik az idiopathiás scoliosis, annál rosszabb prognózisra számíthatunk. A strukturális scoliosisok 80%-90 %-a idiopathiás, 4:1 arányban lányokat érintve.
A gerincferdülés Lányoknál kétszer gyakoribb, gyakorisága eléri a 15 százalékot. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki.

A gerincferdülés tünetei

A gerincferdülés tünetei a következők: az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, előfordulhat hátfájdalom, csökken a fizikai terhelhetőség. A hát egyik oldalán kialakult bordapúp előrehajlásban jól láthatóan megjelenik.

Scoliosis, gerincferdülése, bordapúpA fenti tünetek mellett az évek során szövődmények is kialakulhatnak. Az ízületek egyenetlen terhelése miatt térd-, illetve csípőízületi porckopás jöhet létre. Súlyos fokú gerincferdülés esetén a légzőmozgások akadályozottsága miatt légzési elégtelenség, valamint másodlagos szívbetegség alakulhat ki.

A gerincferdülés kezelése – gyógytorna, fűző műtét

A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés. A gerincferdülés kezelési stratégiája a görbület mértékétől függ. A ferdülés mértékét fokokban fejezi ki a szaknyelv. 20 foknál kisebb görbület esetén elegendő a gyógytorna. A gyógytorna célja a hátizomzat erősítése, valamint azon korrekciós mozdulatoknak a betanítása, amelyek adekvát módon kezelik a hát megromlott statikai helyzetét. A torna másik feladata a helyes testkép kialakítása.

A gyógytorna fogalakozás hetente 2-3 alkalommal szükséges, de emellett otthon is elengedhetetlen a napi rendszerességgel végzett mozgás. A torna kiegészítésére leginkább az úszás ajánlott. Kerülni kell azonban az ízületeket megterhelő sportok űzését (pl.: futás).

20-25 fok közötti görbület esetén fűző (korzett) viselése lehet indokolt. A fűzők mindig egyénre szabottan készülnek. A megfelelően kialakított fűző egyrészt elősegíti a tartás passzív javulását, továbbá olyan apró mozgásokat idéz elő, melyek a gerinc körüli hátizomzatot erősítik.

A fűző viselése nem váltja ki a gyógytornát, sőt a gyógytorna nélküli fűzőviselés rontja a gerinc és az azt körbefogó hátizmok helyzetét.
45 fokot elérő görbület esetén a műtét elkerülhetetlen. A műtét lényege a csigolyák közötti ízületek elmerevítése oly módon, hogy a görbület mérséklődjék.

Bővebben erről: gerinctorna