A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A lúdtalpas állapot kezelésének célja tehát a megelőzés.

A láb szerkezete és a lúdtalp

A lábnak két lényeges boltozata van:

  • hosszanti boltozat, ami a külső és a belső lábszél ívének felel meg, illetve a
  • keresztboltozat, az öt lábközépcsont fején átmenő haránt ívelt vonal.

A boltozatos szerkezetet a láb talpi részén elhelyezkedő és oda futó szalagok és izmok tarják meg, melyek rugalmasságot kölcsönöznek a lábnak, így a járás, futás, ugrás során keletkező rázkódások letompulnak.

Amennyiben a fent leírt boltozatos szerkezetet a szalagok, illetve izmok valamilyen okból nem tudják megtartani, a testsúly hatására a láb ellapul.

Először a hosszanti boltozat magassága csökken, az ugrócsont közelebb kerül a talajhoz, a bokavillával együtt befele fordul, a sarokcsont pedig ellenkező irányba, kifelé mozdul el.

Ezek által talp belső éle domborúvá válik, közelebb kerül a talajhoz. Ez a térdek beforgását, megrogyását, a csípőnk behajlítását, fenekünk kitolását eredményezi. Tehát lúdtalp miatt fájhat a bokánk, a térdünk, a csípőnk, a derekunk.

A hosszanti boltozat süllyedését követi a harántboltozat süllyedése, a láb szétterül, a talpi felszínen bőrkeményedések alakulnak ki, majd a hajlító- és feszítőizmok egyensúlyának megbomlása miatt kialakul a kalapácsujj, rendszerint a II., III., és IV. ujjakon, gyakran az öregujj (nagylábujj) bütykének kíséretében. Ezeknek jellegzetes alakja és kialakulási folyamata van.

Miért alakul ki a lúdtalp?

A lúdtalp kialakulásának vannak veszélyeztetett időszakai. Minden olyan időszak, amikor hirtelen testsúlygyarapodás, vagy túlzott fizikai megterhelés következik be az ember életében.

Ezen időszakok:

  • Az állás, járás kezdete. Türelmetlen szülő járatja a gyereket, minek következtében túlfárad, túlterhelődik a talp.
  • Az óvodáskor, kisiskolás kor kezdete. Erős, nem megszokott terhelés, súlyos táska cipelése.
  • A pubertáskori gyors növekedési, súlygyarapodási periódus.
  • Hosszú fekvés, inaktivitás utáni hirtelen túlterhelés.
  • Mozgáshiány, egészségtelen életmód.
  • Terhesség. A gyermek kihordása során a hormonális változások és a
    súlygyarapodás miatt a lábboltozatot tartó szalagok megnyúlnak.

A lúdtalp kezelése

Göröngyös, egyenetlen talajon járjon. Nagyon jók a speciális játékos lúdtalptorna gyakorlatok is, amikor babot, golyót, ceruzát kell felszedegetni a lábujjakkal, illetve a lábujjon vagy sarkon járás. Hatéves kor alatt betétet nem rendelünk el, amennyiben a sarok kifele állásban van, kifelé lejtő éket helyezhetünk el a cipőjében, ami a sarok kóros helyzetét korrigálja