Ebben a cikkben igyekszem felhívni a kedves szülő figyelmét egy-két fontos dologra, amivel segíthetjük gyermekünk egészséges fizikai fejlődését.

A mozgásfejlődés talán legfontosabb szakasza. Ebben a korban a mozgásfejlődés biológiailag determinált úton, automatikusan zajlik, de lehetnek hátráltató tényezők, és hibák is ebben a folyamatban.

Valójában minden gyerek más és más, és mindegyik más tempóban fejlődik. A mozgásfejlődés üteme részben öröklött dolog, részben függ a baba alkatától és motivációjától is.

Az igen nagy szórás miatt ami a mozgásfejlődés sebessége és időbeli elosztása tekintetében van én most csupán egy- két figyelemfelhívó jelenséget osztanék meg. Amennyiben az alább felsorolt mozgásminták végrehajtása az adott időszakban problémás, érdemes a védőnőhöz fordulni.

Mi az, ami már kóros lehet?

 1. hónapos: Ha a fejét egyáltalán nem emeli, ha szemével és fejével nem követi a mozgásokat, hangra nem reagál.
 2. hónapos: Ha két kezénél fogva ülő helyzetbehúzzuk és ilyenkor egyáltalán nem tartja meg egy pillanatra sem a fejét.
 3. hónapos: Ha ismerős hangokra nem fordul oda, nem forgatja a fejét, ha hason fekve nem emeli a fejét.
 4. hónapos: Ha soha, még egyetlen alkalommal sem fordult oldalra vagy hasról hátra (ha egyszer már megfordult, de utána sokáig, akár hetekig nem fordul meg, akkor képes a forgásra, csak éppen nincs kedve forogni, ez nem baj, a lényeg az, hogy meg tudja csinálni, ha szüksége lesz rá, majd fog forogni), illetve ha hason fektetve nem támaszkodik a könyökére vagy a kezére.
 5. hónapos: Ha megtámasztva nem tud ülni, ha nem tudja magát két kezén kinyomva megtámasztani hason
 6. hónapos: Ha nem tud hason fekve tárgyak után nyúlni, ha nem tudja magát a kezén megtámasztva játszani, nézelődni
 7. hónapos: Ha nem tud pár másodpercig támasz nélkül, vagy a kezére támaszkodva ülni, nem fordult át még soha egyik irányba sem, nem próbál valamilyen módon (körbe-körbe, oldalazva) kúszni vagy forogni
 8. hónapos: Ha nem tud felülni, nem kúszik.
 9. hónapos: Ha nem próbál mászni, négykézlábra állni, nem húzza magát fel állásba
 10. hónapos: Ha nem áll fel, nem ül stabilan támaszték nélkül is
 11. hónapos: Ha nem jár kapaszkodva
 12. hónapos: Ha nem képes még önállóan járni, kapaszkodás nélkül állni