Scheuermann-kórScheuermann szindrómaSerdülőkorban jelentkező megbetegedés, melyre a gerinc fokozott háti kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, fájdalom jellemző. Oka a csigolyák zárólemezének csontosodási zavara áll fenn, ékcsigolyák jönnek létre. A fokozott kyphosis miatt a már kialakult ékcsigolyák elülső részére hat a mechanikai megterhelés, tovább keskenyítve ezáltal a csigolya elülső részét, emiatt tovább nő a kyphosis mértéke, s ez a kóros kör eredményezi a rögzült, kifejezetten merev hyperkyphosist és a fájdalmat.

A csigolyák közötti porckorongok (discusok) beboltosulnak a csigolyatest felé (így jönnek létre az úgynevezett Schmorl-csomók, melyek a betegség röntgendiagnosztikai kritériumai), és a porckorongok elülső részei ellapulnak, elfajuló, súlyosbodó (degeneratív) jeleket mutatnak. Leggyakrabban ez a folyamat a háti gerinc csigolyáin alakul ki. Ritkább a háti-ágyéki átmeneten, s a legritkább forma az ágyéki (lumbalis) szakaszon alakul ki.

A Scheuermann-kór tünetei

A klinikai tünetek két fő csoportja a hyperkyphosis és a fájdalom.

A hyperkyphosis merev rögzült, és a beteg nem képes a hátát homorítani (nyújtott karokkal, csípőjét derékszögben hajlító gyermek hátára ha rányomunk és felszólítjuk, hogy a fej emelésével a hátát homorítsa, egészséges esetben ez megtörténik, a Scheuermann-kórban szenvedőnél nem).

Kezdetben fájdalom nem jellemző, inkább kozmetikai problémák miatt fordulnak orvoshoz. Serdülőkorban jellemző a lapockák közötti fájdalom, az érintett gerincszakasz ütögetésre való érzékenysége, de ezek a növekedés befejeztével megszőnnek. A felnőttkorban kialakuló fájdalom a megmaradó deformitással rendelkező betegekre jellemző, akiknél a fájdalom a túlzottan előredomborodó ágyéki gerincnél jelentkezik. A gerinc ugyanis az ágyéki részen kompenzálja a háti részen kialakuló deformitást.

Három stádiumát különböztetjük meg

8-10 éves kor körül kezdődik hanyagtartással, a háti kyphosis mérsékelt fokozódásával, panaszok nélkül. A gyermek gyakran fáradékony, figyelmetlen. A háti kyphosis aktív izomerővel korrigálható.

12 éves kortól a növekedés befejeződéséig tart. Ekkor az érintett gerincszakasz merevvé válik. A gyermek fájdalomra panaszkodik, a háta főleg a lapockák között ütögetésre kifejezetten érzékeny. A fájdalom álláskor, ülésnél, fizikai aktivitásnál fokozódik, illetve a növekedés befejezésekor megszőnik. Jellemző a fokozott és rögzült háti kyphosis, amelyet előrehajláskor nem képes kihomorítani. A deréktáj szalagjainak feszülése miatt deréktáji fájdalom jelentkezhet.

Harmadik vagy késői stádium: A növekedés befejezése után végigkíséri a beteget egész élete folyamán, a háti deformitás véglegesen megmarad, a fájdalom az ágyéki gericszakaszon van.

A betegség kezelése

A megfelelő mennyiségü és minőségü célzott gyógytorna elengedhetetlen a betegség minden stádiumában. A kezelés gyakran egyénre szabott. Függ a súlyosságtól, a panaszoktól, az életkortól. A heti rendszerességgel végzet izomerősítés, az ízületek mobilizálása, az izmok adekvát nyújtása nagyban csökkenti a betegséggel járó panaszokat és enyhíti a kór lefolyását, illetve a maradványtünetek súlyosságát.

Az ortopéd jellegü orvosi kezelés 3 ponton (medencén, a görbület legnagyobb fokán és a nyakszirten) megtámaszkodó fűző alkalmazásával történik, emellett a rendszeres torna elengedhetetlen.

60 foknál nagyobb görbület és az előbb említett kezelésre nem javuló esetben műtéti beavatkozásra van szükség. Abszulút műtéti javallat a 80 fok feletti görbület esetén van.

Scheuermann kór - gerinc

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/2987/scheuermann-kor