Tartásjavító torna (hanyagtartás)HanyagtartásA középiskolások több mint háromnegyedének, az óvodás korú gyermekek 62 százalékának rossz a tartása, vagy már kialakult valamilyen gerincbetegsége.

Nyugat-európai felmérések szerint az emberek harmada-fele panaszkodik hátfájás miatt. A “mintha be lenne rozsdásodva”-érzés legtöbbször a rossz tartásból ered. Sokaknál alakul ki az úgynevezett hanyag tartás a mozgásszegény életmód következtében, és a gerincpanaszokat fokozzák a nem megfelelő ülő- és fekvőalkalmatosságok.

A gerinc élettani görbületei 8-10 éves korra alakul ki. Aszerint, hogy a gerinc domborulata a hát, vagy előre, a has irányába mutat, beszélünk előbbi esetben kyphosisról, utóbbi esetben lordosisról. Hanyagtartás alatt a gerinc élettani görbületeinek csigolyaszerkezeti eltérés nélküli megváltozását értjük.

Gerinc

A megszületett csecsemő gerincének egésze kyphosisban van, vagyis a hát irányába görbülő. Először a csecsemő hasrafordulásával és a fej emelésével alakul ki a nyaki lordózis (a gerinc élettani előrehajlása).

A felülés időszakában, körülbelül 6-12 hónapos kor között a háti kyphosis (a gerinc hátrafelé történő domborulata). Az állás és járás megkezdésekor egyenesedik ki az ágyéki gerinc, majd az izomzat erősödésével jön létre a lumbalis (ágyéki) lordózis (lordosis) és a szakrális (keresztcsonti) kyphosis.

Bármilyen külső tényező, ami ezt a folyamatot befolyásolja, károsan befolyásolhatja a gyermek további fejlődését. A leggyakoribb hiba a gyermek korai, erőltetett ültetése és felállítása anélkül, hogy az izomzata elég erős lenne. A gerinc valamely görbülete ennek hatására fokozódhatnak, illetve ennek kompenzálására egy másik görbület mértéke csökken.

Serdülőkorban a gyors növekedés következtében a fejletlen, gyenge izomzatú gyerekeknél, -de valljuk be: felnőtteknél is- helytelen testtartás alakulhat ki: a hát kerek, a vállak előreesnek, a mellkas csapott, a has előredomborodik. Így jön létre a jellegzetes kérdőjel-tartás. Nagyon hasonlíthat valamilyen gerincbetegségre, néha nem is olyan egyszerű a megkülönböztetés. Hanyag tartásnál a gerincen nincsenek (még) rögzült elváltozások, felszólításra a gyerek helytelen tartását ki tudja javítani.

Hanyagtartásnak összefoglalóan azon hyperkyphosisokat nevezzük, amikor a csigolyákban nincs semmilyen szerkezeti eltérés, azaz a deformitás elsősorban a hát-, illetve törzsizomzat gyengeségével függ össze, az izmok erősödése nem tud lépést tartani a gerinc görbületeinek alakulásával.

Két fő típusát különíthetjük el:

  • Domború hát: A háti kyphosis a normálisnál nagyobb, az ágyéki lordosis megtartott.
  • Nyerges hát: Az ágyéki lordózis és a háti kyphosis a normálisnál nagyobb. Ez a leggyakoribb típus, főleg 6-10 éves kor között alakul ki, amikor a törzs izomereje nincs arányban a hossznövekedéssel.

A lapos hátat nem soroljuk a hanyagtartások közé. Ez esetben a háti kyphosis eltűnik, a hát egyenessé, vagy előrefelé domborúvá válhat, az ágyéki gerinc élettani görbülete is csökken, mindez csökkenti a gerinc stabilitását.

Hogyan kezelhető a hanyagtartás?

A hanyagtartás jellemzője, hogy aktív izomerővel, rendszeres tornagyakorlatokkal korrigálható.

Elhanyagolt esetben végleges alakváltozás, gerincdeformitás jön létre, s ez már aktív izommunkával nem korrigálható. Gyakran a hanyagtartás csak részjelensége az izomrendszer gyengeségének (laza ízületek, lúdtalp, előboltosuló has, előreeső vállak), azaz a teljes testtartás korrigálásra szorul.

A rendszeres torna, gyógytorna, sportolás, az egészséges életmód fontossága a gerincdeformitás megelőzése miatt rendkívül fontos.