Scoliosis, gerincferdülés, Schauermann kór, lúdtalp gyógytorna gyerekeknek.


Gyermek gyógytorna

Évtizedes tapasztalattal, szakrvosi támogatással egyénre szabott gyógytorna, gerinctorna, masszázs segítségével kezelem a gyermekek mozgásszervi problémáit.

Scoliosis, gerincferdülés torna

A torna teljes menetében óráról-órára, csak az egyénre jellemző állapotkövető gyógytornát tanítok be, amit egy füzetben a páciens megkap házi feladatnak. Minden órán átismételjük az előző óra anyagát és hibajavítás után a gerinc aktuális állapotának megfelelő módon haladunk tovább.

scoliosis, gerincferdülés Fontos, hogy a scoliosis (gerincferdülés) torna a betegség tulajdonságainak okán elsősorban a gyermekek kezelését jelenti, hiszen minél korábbi életszakaszban fedezik fel a scoliosist és kezdik el a gyógytornát, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.
 1. Első és az egyik legfontosabb eleme a scoliosis kezelésének a görbületek helyének és irányának pontos meghatározása. A gyógytorna központunkban is ezzel kezdődik a szakmai munka az ortopéd orvos, illetve a gyógytornász bevonásával.
 2. A gyógytornász célja scoliosis betegségnél az egészséges izomegyensúly létrehozása. Scoliosis betegségnél a gerinc mélyhátizmai a görbületnek megfelelő helyeken, van, ahol megrövidülnek az izmok, és van, ahol megnyúlnak.
 3. Központunkban a kettes pontnak megfelelően aszimmetrikus speciális gyógytorna gyakorlatokkal állítjuk helyre a megfelelő állapotot.
 4. A gyógytornát, központunkban segíti a hátizomzat speciális masszázsa, és fizikoterápiás kezelés.

Klikk a scoliosis cikkhez

Schauermann torna

A torna teljes menetében óráról-órára, csak az egyénre jellemző állapotkövető gyógytornát tanítok be, amit egy füzetben a páciens megkap házi feladatnak. Minden órán átismételjük az előző óra anyagát és hibajavítás után a gerinc aktuális állapotának megfelelő módon haladunk tovább.

scheuermann-szindróma, púpos hát

A Scheuermann-kór főként serdülő fiúk rendellenessége, amely már 8-12 éves kor körül diagnosztizálható. Lényege a csigolyatesteket lezáró véglemezek hiányossága, csontosodási zavara, ami a csigolyatest elülső részének ék alakú deformitásához vezet. A deformitás elsősorban a háti szakaszra lokalizálódik, de előfordul a háti és ágyéki szakasz átmenetében is, valamint a felső ágyéki csigolyák magasságában.

 1. A torna részeként elengedhetetlenül fontos ennél az elváltozásnál egy erős hátizomzat kiépítése, ami megvédi a sérült gerincszakaszt, illetve statikailag igyekszik azt helyrehúzni. Az egyre nehezedő, személyre szabott gyógytorna gyakorlatsorok megfelelő folyamatos külső ingert jelentenek az izomzat számára a fokozatos, de állandó jellegű erősödéshez.
 2. A másik feladata a gyógytornának a hát mobilizálása, amit speciális gyakorlatok segítségével érünk el.
 3. Szükség esetén gyógymasszázzsal segítjük elő, illetve gyorsítjuk fel a hát rugalmasságának egészséges szintre történő eljutását

Klikk a Scheuerman-szindróma cikkhez

A lúdtalptorna

A legveszélyeztetettebb időszak lúdtalp szempontjából a kisgyermekkor. Ennek a korosztálynak dolgoztam ki változatos, és mindenekelőtt játékos formában végezhető talpizom tornák rendszerét. Természetesen az anatómiai elváltozásra építve a felnőttkorban fellépő illetve meglévő lúdtalpakkal is foglalkozok.

lúdtalp, bokasűlyedéslúdtalp, bokasűlyedésA lúdtalptorna nem más, mint a lábboltozat tartásáért felelős izmok megerősítése különböző korosztályhoz alkalmazott speciális gyógytorna technikákkal.

Minden olyan életszakaszban, amikor a testsúly hirtelen növekedésnek indul- gyermekkori gyors súlygyarapodás, iskoláskori táskacipelés, terhesség- vagy amikor a talp szokatlanul nagy és tartós terhelést kap- járás kialakulása, hosszabb inaktivitás utáni járás- kialakulhat lábboltozat sűlyedés

Ezen időszakok:

 1. Az állás, járás kezdete. Türelmetlen szülő járatja a gyereket, minek következtében túlterhelődik a talp.
 2. Az óvodáskor, kisiskolás kor kezdete. Szokatlan terhelés, nehéz táska cipelése.
 3. A pubertáskori gyors növekedési, súlygyarapodási periódus.
 4. Hosszú fekvés, inaktivitás utáni hirtelen túlterhelés.Mozgáshiány, egészségtelen életmód.
 5. Terhesség. A gyermek kihordása során a hormonális változások és a súlygyarapodás miatt a lábboltozatot tartó szalagok megnyúlnak.

Klikk a lúdtalp cikkhez


Kristóf Károly gyógytestnevelő FORDULJON HOZZÁM BIZALOMMAL!
Kristóf Károly


Telefonszám: 06(20) 382-89-42
Email cím: kristof.karoly@mozgass.hu

AZ ELSŐ LÉPÉS A GYÓGYULÁSHOZ: KÜLDJÖN ÜZENETET!

KÖSZÖNÖM ÉRDEKLŐDÉSÉT!
Copyrights - All rights reserved - Mozgass.hu